Christopher McDougall méltán viághírű futókönyve, a Futni Születtünk (Born to Run) mutatta be előszőr a tarahumara népcsoportot, mint a világ legjobb futóit. Mexikó északnyugati részén élnek, az őserdő mélyén, megőrizve az ősi, barlanglakó életformát. Kultúrájuk szerves részét képezi a futás, melyet soha nem versenynek, hanem csupán játéknak fognak fel. A fiúk felnőtté avatása is egy futó játékkal történik, mely keretein belül több száz kilóméternyi távot tesznek meg. Gyakorlatilag ők tekinthetőek a világ legjobb hosszútávfutóinak és az író szerint sikerük titka részben az iskiate italnak köszönhető, melyet rendszeresen fogyasztanak.

Futni születtünk - Christopher McDougall

Az iskiate valójában egy limonádé, chia maggal fűszerezve. Elkészítéséhez egy citrom levét kell kifacsarni és fél-egy liter vízbe elkeverni, majd egy kanálnyi chia magot és ízlés szerint egy kis mézet kell hozzáadni, bár én az utóbbit mellőzni szoktam. A citrom köztudottan jó izomláz ellen és segít leküzdeni a fáradtságot, míg az apró chia magok energiával látják el a szervezetet. Látszólag ezek a kicsi magok teljesen haszontalanok, de valójában a chia mag a világ legenergiadúsabb tápláléka a méretéhez viszonyítva.

Chia mag és citrom

Többszőr kipróbáltam ezt az italt és elnyerte tetszésemet. Nem mondhatom, hogy érezhetően jobban teljesítettem volna tőle, de mindenképpen egészséges, hidratáló és energizáló hatása van. Fogyasszátok bátran futás előtt, után és akár közben is. 🙂

Szólj hozzá!