Május 7.-én sikeresen lefutottam az első félmaratonomat (2:12:04) és ezt követően hirtelen fellángolásból elindítottam ezt a blogot, azzal a céllal, hogy itt majd “papírra vetem” és mindenkivel megosztom mindazt amit a futásról tanulok.

Néhány éve kezdtem el futni. Akkoriban egy kilométert sem bírtam lefutni megállás nélkül és soha nem gondoltam, hogy egyszer majd eljutok addig, hogy félmaratont vagy akár csak tíz kilómétert is lefussak egy szuszra. Biztos vagyok benne, hogy sok amatőr futó így van ezzel és abban is biztos vagyok, hogy mégtöbben vannak azok, akik szeretnének futni, de nem mernek elindulni, mert félnek hogy, mit fog szólni hozzá a családjuk, a barátaik vagy éppen a szomszédok. Remélem, hogy közülük is akad majd olyan akinek ez a blog motivációt és bátorítást fog nyújtani az elinduláshoz. Megéri!

A futás nem csupán egy sport, hanem egy olyan mozgásforma, ami majdhogynem születésünktől fogva, természetes részét képezi az életünknek. Korábban tanulunk meg futni, mint járni és a gyerekkorunk nagyrészét is ezzel a tevékenységgel töltjük, hiszen játékunk részét képezi. Aztán valahogy felnött korunkra ellustulunk és a munkát, a családunkat vagy az időjárást okolva minden szabadidőnket a tévé vagy a számítógép előtt töltjük, közben meg chipset zabálunk vagy degeszre isszuk magunkat sörrel és észre sem vesszük, hogy ezzel mennyire leromboljuk testünket, szellemünket és lelkünket.

Egy futásról szóló blogon nem nagy szám, ha a futást istenítem, de félreértés ne essék. A futás nem egy csodaeszköz amely minden problémádat megoldja, hanem egy gyakorlat, amelyet ha rendszeresen elvégzel és az életed részévé teszel, akkor sokkal több kedved, energiád és kitartásod lesz megküzdeni az élet többi – néha betegesen bonyolult – kihívásával.

Sokan mondják, hogy munka után már nincs energiájuk kimenni futni és semmi másra nem vágynak csak pihenésre. A futás paradoxona az, hogy bár elfáradsz tőle, de mégis feltölt energiával. Futás közben a testedben az összes sejt jóval több oxigénhez jut, mint nyugalmi állapotban, ezáltal felfrissülsz. A futó mozgás monotonítása pedig egyfajta meditációs gyakorlatnak is tekinthető, mely képes elcsendesíteni és lenyugtatni napjaink legnagyobb mumusát: a folyamatosan (butaságokat) fecsegő elmét.

A futásnak számtalan közvetlen jótékony hatása van a testedre nézve, de a közvetett hatások sem elhanyagolhatóak. Azok akik rendszeresen futnak egy idő után természetes módon elkezdenek arra is figyelni, hogy minél egészségesebben táplálkozzanak és eleget aludjanak. Mindez az életminőség drasztikus javulásához vezet. Ha mindez még nem lenne elég, a futópályák és a versenyek tele vannak pozitívan gondolkodó, nyitott, vidám, energikus emberekkel, ami jó lehetőséget jelent ismerkedésre, barátkozásra, ezáltal pedig egymás motiválására és az egymástól való tanulásra.

Futni tehát jó és megéri. Ez a blog arról szól, hogy hogyan fussunk gyorsabban, messzebb, könnyedebben és mindeközben hogyan örizzük meg a mosolyt az arcunkon – felfedezve, hogy a futás végülis csak játék.

Szólj hozzá!